dilluns, 22 de març del 2010

ALGUNES DADES HISTÒRIQUES
1917
El redactor de l'acta fundacional fou en Joaquim Teruel.
Els ingressos del restaurant del cafè, eren de cincuanta pessetes setmanals.
Els preus satisfets pel cafeter, a l'hora de aprovisionar el local, eren:
-Un paquet de caliquenyos, 2 ptes.
-5 dotzenes de cerilles 2,45 ptes.
-12 paquets de tabac 2,40 ptes.
-Un litre de moscatell 1 pta.
-Vuit litres de vi 2,75 ptes.
-Un litre de Calisay 5 ptes.
1918
El dia 1 de gener, se celebrà la primera Assemblea General de socis.
1919
Els encavallats del sostre de la sala, arriben en carro i desmuntats, ja que el seu muntatge es va fer a la Societat.
1922
El secretari de l'Entitat, en Joan Poch, cobrava per la seva feina quaranta pessetes a l'any.
El primer cafeter del que es té constància oficial, es en Joan Sala.
La Societat es subscriu per rebre diàriament un periodic.
La Festa Major dóna una recaptació de 1.580 pessetes.
1923
Creació de la primera Comissió de Ball composta per en Josep Camderrós i en Josep Roig.
La primera Festa Major d'estiu va comptar amb el concurs de l'orquestra "La Moderna" de Granollers.
El cafeter ven sis cartutxos de dinamita pel preu de 2,50 pessetes. Aquesta notícia tan sorprenent, és inexplicable per a tot hom a qui s'ha consultat, però la veritat és que el llibre de caixa de la Societat Diadema, existeix aquesta partida.
Es Crea el "Socorro Mútuo", entitat inclosa dins de la Societat Diadema Corberenca i que tenia cura dels problemes sanitaris dels seus associats. Mitjançant unes quotes establertes, també es podia accedir a una indemnització per incapacitat pel treball. La Societat supurtava les diferències econòmiques que podien sorgir, i això va accelerar la seva desaparició, ja que els costos per malaltia eren molt elevats i el nombre de socis relativament escàs. El Dr. Villanueva va ser el metge en cap de la institució, i aquest personatge que va ser depurat políticament desprès de la guerra, va quedar inhabilitat per seguir exercint.
1924
Gestions per establir acords entre el "Centru" de Corbera Alta i la Societat Diadema, a fi de respectar-se mútuament en les festivitats de Sant Telm i Sant Antoni. Aquets acords cmportaven l'entrada lliure als balls de les dues Societats per els respectius socis. Però com que a Can Roig existien dos Balls, els avantatges eren per els socis de dalt, per la qual cosa no s'arriba a cap acord.
Es compra el primer billar.
Primera actuació de les caramelles al local de la Societat, a càrrec de la "Nova Colla" de Barcelona.
1925
Noves obligacions per el cafeter, en Tomàs Pich: l'anís i el rom s'han de comprar a la casa Domènech de Martorell. Les gasoses, sifons i cerveces, a la casa Puig de Molins de Rei.
Representació de "La Ventafocs", gratüita per las socis.
1926
S'acorda cedir el local per celebrar-hi conferències, sempre que aquestes siguin "lícites i decents".
1928
S'arriba a l'acord de deixar celebrar mítings polítics a la sala de l'Entitat. Els primers a demanar-ho, són la Unió de Rabassaires, si bé més tard se suspèn l'acord.
El soci Artur Escala, deixa cinc mil pessetes, per construir el cel-ras de la sala.
Els preus de venda de les consumisions al café de la Societat, eren:
Café amb gotes, 30 cèntims.
Cervesa, 40 cèntims.
Pilsen, 50 cèntims.
Conyac "Tres Copes", 35 cèntims.
Xarop amb sifon, 20 cèntims.
Estomacal, 25 cèntims.
Rom cremat, 35 cèntims.
El vi per vendre com a consumisió, havia de ser clar, no baixar de 13 graus i a més a més, tenir bon paladar.
1929
El primer advocat contractat per resoldre i atendre assumptes va ser en Camil Companys.
1931
Per la Festa Major, el preu de les llotges es fixa en 25 pessetes i la sala es guarneix amb la col·locació d'una catifa, ja que le sòl era de terra i acel obert, cosa que va obligar a llogar una lona, com si fos un veritable envalat.
1932
Temps de la Republica, Ho aprofita el secretari d'les hores, en Josep Claramunt i Valls, per redactar la primera acta en català.
Un grup de socis anticipa els diners per comprar cinquanta butaques i un piano, que la Societat Diadema anirà liquidant, a mesura de les possibilitats econòmiquesque tingui.
Es concerta la primera pòlissa d'assegurances contra incendis.
1935
Es compra el primer aparell sonor de cinema, instal·lat per en M. Roca i Canals. La màquina va costar 3.000 pessetes.
1936/39
Les actes corresponents a aquests anys de las guerra civil van ser cremades, junt anb algunes de les escriptures de la compra dels terrenys per construir la Societat. D'aquests darrers documents, en tractar-se de temes notarials, s'han pogut aconsiguir segones còpies.
Part dels cavalls de l'exèrcit nacional que va arribar a Corbera per la "alliberació" del poble, una nit de gener del 1939, van ser arrecerats a la sala de la Societat Diadema. En tenir gana i degut a la manca d'aliments adients, es van dedicar a rosegar la fusta de les llotges.
1939/47
La Societat, com a conseqüència d'uns inocents fets, fou clausurada, per la qual cosa ni hi ha, lògicament , cap acta oficial.
1947
Creació del "Centro Recreativo Cultural de Corbera de Llobregat"
Reorganització de la Festa Major, amb l'actuació de l'orquesta "Fatxendes" de Sabadell, per les sesions de ball. Per les sardanes, l'orquesta "Escolans" de Sant Sadurní.
Representació de les "Zarzuelas" "La Dolorasa" i "Los Claveles", per la companyia del Teatre Victòria de Barcelona.
1948
Representació de la "Zarzuela" "Luisa Fernanda".
1949
Primera celebració, en la Diada de Reis, de l'Assamblea General de Socis, tradició que s'ha mantigut, amb poques excepcions, al llarg del temps.
1950
El soci Josep Claramnet i Valls, es converteix en cobrador de la Societat, càrrec que cap soci ha volgut assumir per les dificultats en els cobraments de les quotes.
1956
S'acorda que l'adjudicació d'obres, per valor superior a les 10 mil pessetes, haurà d'obtenir el vist-i-plau inicial de l'Assamblea de socis.
1965
En el transcurs de l'Assamblea General, diversos associats rebutgen el càrrec de President, al·legant manca de temps i no estar suficientment preparats per les tasques a desenvolupar. La reacció d'en Josep Claramunt i Valls és inmediata: "Acepto el càrrec, perquè em dol molt veure com altres socis amb aptituts suficients, es neguen a acceptar-lo. Jo tinc tantes ocupacions particulars com el que més, però a falta d'un altre, faré tot el possible per complir."
L'obligada postulació per la "Fiesta de los 25 años de Paz", dóna un saldo de 700 pessetes.
1968
Creació de la Banda de Trompetes i Tambors, elegint la següent Junta:
President: Joan Comas
Vocals : Josep Cardona, Manuel Nueva, Pedro Salinas, Francisco Martin i Alejandro Soteras.
El Grup està format per vint-i-una persones, sis d'elles són noies i l'estandard confeccionat l'any 1970 va costar la quantitat de 4.500 pessetes. Aquesta Juntava durar fins l'any 1971, en què va ser anomenat Presidents en Manuel Nueva-Carteya, fins l'any 1975.
1970
Celebració dels cinquanta anys de la Societat Diadema. Com sia que, en un primer recull de dades, es va arribar a la conclusió, que s'ha demostrad equivocada, que la fundació de la Societat havia estat a l'any 1920, la celebració d'aquest aniversari es va fer aquell any. El programa incoïa Missa Solemne, repic de campanes i procesó pels principals carrers de la població, Sessió de cinema, amb la projecció de les pel·licules "Fan-Fan, la Tulipe", i "A las nueve de cada noche". Ballada de sardanes, a càrrec de l'orquestra "Sensación" del Vendrell, que també tocarà el concert i el Ball de Societat. Actuació de la "Colla Vella de Bastoners de Gelida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada